Trikke, Skike en Bike Stepper

De Telegraaf, 28 maart 2008 door ANNEMARIE VAN DE WEERT en CAROLINE VLIETSTRA

AMSTERDAM - Veel landgenoten werken zich momenteel in het zweet om de winterbuikjes eraf te krijgen en zo deze zomer op de Europese stranden weer een beetje 'acceptabel' voor de dag te komen. Naast de sportschool zijn er inmiddels ook vele leuke alternatieven ontwikkeld om de conditie op peil te brengen en de Reiskrant testte er in het kader van de Nationale Sportweek (t/m drie april) alvast enkele voor u. Omdat het vandaag de Opstepdag is waarbij de Nederlandse Autopet Federatie de step in de schijnwerpers zet, werden het een Trikke en een Bike Stepper!Foto: Michel Schnater

Trikke

De meest bijzondere van de nieuwe outdooractiviteiten is de zogeheten Trikke (spreek uit ’traik’). Een allesbehalve alledaags apparaat. Twee voetsteunen en drie wielen, een stuur en remmen (gelukkig!). We denken dit varkentje wel even te kunnen wassen, maar blijken al snel te optimistisch over onze sportieve kunsten. Dit is werken! We gebruiken ons hele lichaam, maar toch komen we amper vooruit. „Je moet je ook gewoon als het ware laten vallen in de bocht”, legt Trikke-expert Pieter Dekker ons uit. „Hangen met je hele lichaam, van schouders, heupen tot knieën. Nee, niet alleen maar met je billen wiebelen!”

Eigenlijk heeft het veel weg van de nieuwe manier skiën, carven. Het stuur moet je niet gewoon recht houden zoals je hebt geleerd met fietsen. Je moet de bochten insturen, wat in de praktijk betekent dat je slingerend over de weg gaat. Wandelaars moeten aan de kant springen, want we gebruiken de volledige rijbaan. Heb je eenmaal de ’schwung’ te pakken, dan ga je als een speer.

Leuke bijkomstigheid; uit onderzoek is gebleken dat je maar liefst 900 (!) calorieën verbrandt met een uurtje Trikken (20 km/u). „Haal je de 15 kilometer per uur, dan nog verbrand je één ’Big Mac’, of wel 500Kcl”, glimlacht Pieter tevreden. Daar kan geen aerobicslesje tegenop, dachten wij zo.

De stoere Trikkes zijn te koop vanaf € 119,-. Geavanceerde modelletjes kosten ± € 499,-.

Meer info: www.trikke.nl
 


Foto: Michel Schnater

Bike Stepper

De hip uitziende Bike Stepper is het nieuwste speeltje van fietsfabrikant Batavus. Als snel blijkt dat je hier een groot uithoudingsvermogen en ijzeren bilspieren voor moet hebben. Zo niet, dan krijg je ze wel. Deze stalen ros zet je echt aan het werk en binnen een paar minuten hangt je tong op het stuur. De Bike Stepper heeft hetzelfde principe als de zogeheten crosstrainer die in de meeste sportscholen te vinden is. Techniek is verder niet vereist. Je moet gewoon als een dolle ’steppen’. Een geweldige training om een stel stevige bovenbenen te creëren.

De Bike Stepper van Batavus kost  € 499,-.